Youth Exchange MAKE IT LOCAL

Youth Exchange MAKE IT LOCAL

Cooperarea Intitutului de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM ”cu organizația italiană a permis în această primăvară, celor cinci participanți – voluntari ai MilleniuM – să petreacă mult timp în învățarea multor lucruri interesante în schimbul de tineret internațional MAKE IT LOCAL.

Schiimbul a fost organizat de organizația ACARBIO din Italia, or. Tramonti în colaborare în cadrul programului Erasmus +.

Fiind printre participanți, am fost destul de norocoși să petrecem aceste zile în orașul minunat și confortabil, Praiano, pe coasta Amalfi. Acest loc fermecător este renumit pentru priveliști pitorești, biserici vechi, căi de munte și o suprafață limpede a apei. Toate acestea creează un farmec unic, cu adevărat italian.

Am participat la activități care vizează întâlniri cu membrii altor echipe – în afară de Moldova, proiectul a inclus și Italia, Spania, România, Ucraina și Belorusia . Pentru a înlătura stânjenirea și a înveseli, organizatorii au oferit o mulțime de sarcini, jocuri, care au facilitat sarcina noastră: să ne cunoaștem cu toți participanții – reprezentanți ai altor țări, să reținem numele tuturor, hobby-urile, etc. La început, nu ne-am putut imagina că, în doar câteva zile, va fi atât de tristă despărțirea!

Au fost organizate sesiuni de instruire care vizează familiarizarea cu subiecte precum dezvoltarea locală a produselor și importanța acestora, ecologia, precum și prezentarea economiei, a statului și a produselor locale ale țărilor participante la proiect, opțiuni și idei pentru dezvoltarea lor.

Fiecare echipă a condus un atelier care a dezvăluit spiritul țării. Spaniolii au făcut săpun, participanții din România au pregătit Kurtos Kolac, ucrainenii au făcut colțunași cu cartofi, moldovenii au propus confecționarea unui covor din hârtie. Italienii au invitat femei care au împletit bijuterii tradiționale și au pregătit și un fel de fel de mâncare tipic Praiano și au jucat un joc de lotto local.

Participanții au împărtășit diverse informații despre țara lor: informații generale, ceea ce este cunoscut, situația politică și economică, sistemul educațional, produsele locale și, de asemenea, reprezentau patrimoniul cultural – costume populare, jocuri, cântece și dansuri.

În timpul evenimentelor dedicate Moldovei, am ținut o cursă în pregătirea covorașelor tradiționale.Fiecare persoană a fost încurajată să creeze ovorașul personal în care să includă elemente unice care au o semnificație doar pentru ei.

În timpul serii culturale, echipa din Moldova a introdus participanții taberei cu specificul țării lor. Au fost prezentate informații generale, precum și un videoclip despre Moldova cu principalele atracții, cultură, natură și oameni. Seara sa încheiat cu o prezentare a tradițiilor culturale, a bucătăriei, a portului și dansului moldovenesc. Toată lumea a fost impresionată de seara culturală.

La terminarea cursului, toți participanții au primit un certificat care confirmă participarea la Schimbul de tineret finanțat de programul Erasmus+.

Aș dori să-mi exprim recunoștința profundă organizației MilleniuM și organizației italiene ACARBIO pentru oportunitatea de a obține impresii noi, de a ne îmbogăți cu cunoștințe și de a înțelege că prin dezvoltarea unui produs local este posibilă îmbunătățirea calității vieții persoanelor care trăiesc într-o zonă locală.