European Solidarity Corps
Corpul European de Solidaritate
Corpul European de Solidaritate (CES) este noua inițiativă a Uniunii Europene care le oferă tinerilor oportunitatea de a se implica în proiecte internaționale pentru a ajuta comunități și oameni din toată Europa.
Programul oferă tinerilor oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile, acumula cunoștințe și experiențe noi, precum și să-și îmbunătățească competențele profesionale.
Acest program constă din următoarele tipuri de activități:
- Voluntariat;
- Stagii și locuri de practică;
- Proiecte de solidaritate;
la moment, organizațiile din țările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina) și Federația Rusă pot participa doar la activitățile de voluntariat ale Corpului European de Solidaritate.
Voluntariatul este o acțiune de solidaritate, neplătită, pentru o perioadă de până la 12 luni. Aceasta oferă posibilitatea tinerilor de a contribui la lucrul zilnic al organizațiilor implicate în acțiunile de solidaritate ca valoare, orientate pentru a ajuta comunitățile în care ele se desfășoară. Fiind modalitatea principală de promovare a solidarității ca valoare, voluntariatul ajută la depășirea provocărilor importante a societății li răspunde necesităților comunității locale.
Voluntariatul Individual
Este o activitate de solidaritate cu normă deplină (cel puțin 30 și nu mai multe de 38 ore pe săptămână), neplătită, în altă țară, pe o durată de la 2 până la 12 luni.
În unele cazuri, în special activitățile menite să încurajeze participarea tinerilor cu oportunități reduse, pot fi implementate activitățile de voluntariat de la 2 săptămâni până la 2 luni.
Echipele de Voluntariat
Reprezintă activitățile de solidaritate care permit echipelor de la 10 până la 40 de participanți, din cel puțin două țări diferite, să participe la voluntariatul pentru o perioadă între 2 săptămâni și 2 luni. Astfel de activități de solidaritate sunt deosebit de valoroase dacă încurajează, incluziunea tinerilor cu oportunități reduse în cadrul Corpului European de Solidaritate. Cel puțin o pătrime din voluntari trebuie să fie din străinătate.
Exemple de activități valoroase ce pot fi atinse chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, includ:
restaurarea patrimoniului cultural deteriorat de calamitățile naturale, îngrijirea speciilor pe cale de dispariție, organizarea activităților educaționale în tabere de refugiați, etc.
Important: Voluntarul dintr-o țară a Parteneriatului Estic sau Federația Rusă poate să întreprindă activități doar în una dintre țările UE (numite Țări Participante).
- Pentru mai multă informație despre participarea în cadrul CES accesați Ghidul Corpului European de Solidaritate.